V čem roubování vlastně spočívá?
V podstatě jde o zkombinování dvou rostlin do jedné za účelem využití jejich pozitivních vlastností.
Podnož k roubování je spodní část roubované rostliny. Ve výsledku z ní zbude jen část stonku a kořeny. Podnož volíme podle její odolnosti vůči půdním patogenům, vitality a celkové vhodnosti pro místní pěstební podmínky.
Štěp, roub nebo také roubovanec je horní částí roubované rostliny. Vybereme podle kvality plodů, to co chceme sklízet.
Roubovací klips je silikonová nebo plastová spojka, která slouží k dočasnému spojení podnože a roubovance.
Proč roubovat?
- Podnože mají podstatně vyvinutější kořenový systém, který je navíc odolný proti houbovým chorobám.
- Robustní kořeny podnoží pronikají hluboko do půdy a snadněji nacházejí vodu a živiny.
- Roubované rostliny rostou bujně a vitálně.
- Roubovanci jsou odolnější proti chladu a snesou nevyrovnanou zálivku, jsou odolnější k suchu
- Díky podnoži má rostlina možnost plodit bez přestávky po celou sezónu. Například rajčata můžete pěstovat na dva výhony – silné kořeny podnože to zvládnou.
- Díky odolným podnožím můžeme sázet stejné plodiny na stejné místo po sobě
Roubování paprik
Roubované papriky tak rostou bujně a vitálně. Oproti pravokořenným (tedy neroubovaným) rostlinám pak i rychleji po výsadbě plodí. Roubované rostliny také lépe snáší nevyrovnanou závlahu i chladnější podmínky.
Podnož Vitalpaprika F1 – má mohutný kořenový systém a je vysoce tolerantní k fytoftorové hnilobě a virovému onemocnění PMMV.
Výsev je stejný jako u „normálních“ paprik. Papriky vyséváme do truhlíku nebo výsevní misky. Řidší výsev semen 5×5 cm od sebe dopomůže ke kompaktním a silným rostlinám. Doporučujeme použít kvalitní výsevní substrát. Na substrátu se rozhodně nevyplácí šetřit – je stejně důležitý jako kvalitní osivo. Osivo sejeme 0,5 cm hluboko, zalijeme a pro klíčení TRVALE udržujeme teplotu 25 až 28 °C.
Osiva podnože i roubu sejeme ve stejném termínu. Papriky roubováním získají ztrátu cca 3 až 4 týdny oproti pravokořenným (neroubovaným) rostlinám. Vyséváme tedy o něco dříve, než jsme zvyklí. Velmi důležitá je vyrovnanost jednotlivých rostlin, abychom mohli rostliny naroubovat najednou.
Čas roubovat je jakmile mají stonky podnože i roubu cca 2 mm v průměru, většinou to trvá přibližně 4 týdny od vyklíčení.
Již naroubované rostliny pak rychle přemístíme do připraveného „skleníku“ s vysokou vzdušnou vlhkostí, kde zůstanou po dobu cca 7 dnů. Ideální je box z čirého plastu.
Zálivka, světlo, teplota a vlhkost
Do míst řezu se nesmí dostat voda ze zálivky. Rostliny zbytečně nepřelévejte – je normální, že budou 2 až 3 dny po roubování povadlé. Po dobu 7 dnů zajistíme co možná nejvíce světla, ale zároveň chráníme skleník před přímým slunečním zářením. Optimální teplota ve fázi srůstání je 22 až 24 °C a udržujeme vysokou vlhkost prostředí.
Sadba je připravena přibližně za 4 až 5 týdnů od roubování. Při samotné výsadbě dbejte na to, aby místo roubu zůstalo alespoň 2 cm nad povrchem půdy – sazenice tedy „neutopte“ příliš hluboko.
4. 1. 2023