Lidově se jako jedlé jeřabiny označují plody skutečného jeřábu obecného/ ptačího (domácího), ale i úplně jiného rodu Aronia – česky Temnoplodec neboli Arónie neboli černý jeřáb, který pochází ze severní Ameriky.
Oba rody spojuje nenáročnost, odolnost a vysoká plodnost. Můžete je pěstovat i v oblastech, kde jiné ovoce nedozraje, tedy i v horách. Snesou sucho, jsou samosprašné.
Jedlé jeřabiny červené:
Sorbus aucuparia var. Edulis /Moravica – Jeřáb obecný odrůda Moravský sladkoplodý
byl „objeven“ docela náhodou, když v 19. století pásli Valaši ovce u Šumperka a narazili tam na strom plný sladkých bobulí. Strom dorůstá 10-15 m, roubuje se na různou výšku kmínku i jako vícekmen. Plodí na dvouletém i starším dřevě. Sklizeň začíná v září, ale plody na stromě vydrží poměrně dlouho.
Plody mají vysoký obsah vitaminu C, dokonce více než citrusy. A výhodou je, že vitamin C z těchto plodů je vysoce stabilní i ve šťávách. Obsahuje dále organické kyseliny, třísloviny, pektiny, karotenoidy, rutin.
Účinky: pomáhá při virózách, nachlazení, snižuje krevní tlak; působí příznivě na štítnou žlázu; je močopudný a lehce projímavý; díky rutinu posiluje cévní stěny.
Jak poznáme jedlý jeřáb od toho ptačího – hořkého?
Dle chuti plodů: jedlé nejsou ani trochu hořké.
Dle listů: Jedlý má vroubkované (pilovité) lístky jen v jedné třetině, jeřáb ptačí má listy pilovité celé.
Jedlé jeřabiny černé:
Aronia melanocarpa – Arónie, temnoplodec
je keř, dorůstající výšky až 3 m; roubuje se na kmínky – tam je výška dána výškou kmínku + výška korunky.
Sklizeň začíná v září, ale plody na stromě vydrží poměrně dlouho.
Šťáva a plody arónie jsou bohatý zdroj vitamínu C a antioxidantů (při měření antioxidační síly vykazuje arónie jednu z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot).
Mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak.
Doporučují se proto při ateroskleróze, dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit.
Díky rutinu zpevňuje cévy, má příznivé ochranné účinky při vážných střevních potížích, onemocnění jater, žaludku, chronických zánětech,…
Kultivary: šlechtí se pro větší plody nebo menší vzrůst, ale i původní druh má chutné a velké plody.
- Nero: je původem z ČR, nejchutnější, velkoplodý. Dozrává začátkem září.
- Hugin: švédská odrůda, atraktivní červeným zabarvením listů na podzim. Dozrává koncem září.
- Aron: dánská, nižší odrůda do 2m; zraje stejnoměrně od konce srpna zhruba do poloviny září.
- Professor Ed: malá kompaktní pomalu rostoucí odrůda, v 10 letech 120 cm výšky. Max. výška 2m.
- Viking: menší odrůda, výšky i šířky kolem 2 m. Na podzim barví červené a oranžové. Kříženec A. prunifolia
- Amit: kříženec aronie a jeřábu; výšky 2m; dozrává koncem září, na podzim barví červeně.
- Brilliant: kříženec A. arbutifolia; nejkrásnější zářivě vybarvené podzimní listy, jejich odstíny jsou ohnivě červené až vínové; výška 2m.
- Revontuli: nový kultivar, kompaktní bohatě větvený. V 10 letech dosahuje výšky kolem 70 cm.
Jeřáb hruštička:
Sorbus domestica – Oskeruše
Je strom 10-15 m vysoký, který se vyskytuje na jihu Evropy; u nás v Českém středohoří a jihovýchodní Moravě.
Plodem oskeruše je malvice. Tvar plodů je různý, může být kulovitý, hruškovitý nebo i vejčitý. Barva žlutozelená až hnědozelená, na straně přivrácené ke slunci oranžová až červená.
Plody jsou sladké, šťavnaté a aromatické, ale pro konzumaci je vhodné je nechat uležet do té doby, než změknou a zhnědnou, tzv. zhniličkovatí. Dají se z nich připravit marmelády, kompoty nebo se suší a mletý prášek se používá jako aroma (připomíná skořici).
Potřebuje teplé stanoviště a dlouhé nebo horké léto, přesto je velmi mrazuvzdorná. Pěstujte ji přednostně v živné, raději sušší půdě. Je odolná vůči znečištěnému ovzduší. Plně mrazuvzdorná.